Home Overwegingen Huisvesting Aanschaf Zwerfkatten Kattenorganisaties
Gezondheid
Dracht en bevalling
|
|
Aanschaf Kittens mogen wettelijk niet van hun nestgenoten worden gescheiden, voordat ze zeven weken oud zijn. Let daar vooral op als je via Marktplaats of op een andere manier via een particulier een kat haalt, want ze worden nogal eens aangeboden vanaf vijf weken oud. Met vijf weken oud zijn ze wel zindelijk en kunnen ze meestal wel al zelf brokjes eten, maar er komt wat betreft socialisatie nog veel meer bij kijken. Als je kinderen of honden hebt, geef dit dan aan voordat je op bezoek gaat om te kijken naar de kat en neem ze bij voorkeur (met toestemming natuurlijk) mee om te kijken of ze goed samen gaan.
Asiel of kattenopvangcentrum Bij de meeste kattenopvang staat kattenwelzijn hoog in het vaandel. Dit betekent dat katten in de meeste gevallen ontwormd, ontvlooit en gevaccineerd tegen katten- en niesziekte worden. In een aantal kattenopvang wordt er ook aan (vroeg)castratie gedaan, waardoor de kat niet meer voor nakomelingen kan zorgen. Als een kat nog niet oud genoeg is om geholpen te worden, krijg je de ene keer een verwijsbrief mee voor de samenwerkende dierenarts met de instelling om de kat te laten helpen en in andere gevallen krijg je korting op het laten helpen. Voor katten die je al in huis hebt, is het wel belangrijk dat ze op tijd hun vaccinatie tegen nies- en kattenziekte gehad hebben, zodat ze dit niet via de nieuwkomer kunnen krijgen of in elk geval met een mild verloop van de ziekte. In de meeste dierenasielen zitten tegenwoordig de katten alleen nog maar in een ruim hok als ze in quarantaine zitten of als ze absoluut niet met andere katten samen kunnen. Voor de rest zitten ze meestal in kattenkamers met een buitenren. Kattenknuffelaars zorgen ervoor dat de katten voldoende aandacht krijgen en niet schuw worden of ze helpen zelfs om schuwere katten tammer te maken. In gastgezinnen worden kittens ondergebracht, zodat ze in een huiselijke omgeving op kunnen groeien en de infectiedruk van ziektes laag gehouden kan worden door niet teveel katten in een gastgezin onder te brengen. Katten worden om allerlei redenen naar de opvang gebracht: oudere mensen die naar een verpleegtehuis gaan, scheiding van mensen, katten die samen niet overweg kunnen, mensen die niet voldoende aandacht aan een kat kunnen geven door verandering in werk, financiële of gezinssituatie, allergie van mensen of gedragsproblemen. Verder komen er ook zwerfkatten in de opvang die op straat gezet zijn, met of zonder kittens, waarbij de ene kat schuw is terwijl de andere kat behoorlijk tam is. Onder deze katten zitten gezonde katten die het heerlijk vinden om op schoot te liggen, aangehaald te worden en goed met kinderen overweg kunnen. Er zitten ook katten bij die extra zorg voor hun gezondheid nodig hebben, zoals speciaal voer voor hun blaas of nieren, een pilletje of insuline. Dit wordt in een goede kattenopvang altijd aangegeven. Verder zijn er gezonde katten die absoluut niet met andere katten samen kunnen of die beter niet bij honden of kinderen geplaatst kunnen worden. Ook hierbij geldt dat bij een goede kattenopvang dit allemaal uitgelegd wordt, zodat je weloverwogen een beslissing kunt maken om zo tot een goede match te komen.
Cattery Een echte raskat van een verantwoorde cattery kost wel meer geld. De meeste cattery’s verdienen hier niet veel aan. De kosten zitten niet in de stamboom, maar vooral in de testen die er gedaan worden om erfelijke ziekten zoveel mogelijk uit te sluiten. Op een stamboom kun je zien hoe de ouders en voorouders ‘scoren’ met deze erfelijke ziekten en je kunt zien of er voldoende variatie in de foklijnen zit om inteelt te voorkomen. Erfelijke ziektes die belangrijk zijn om op te testen zijn HCM (hartstoornis) en PKD (nieraandoening), snaptest FIV (kattenaids) en FelV (kattenleukemie), eventueel PL (Patella Luxatie, knieaandoening). Natuurlijk blijft een kat een dier waar je niet de gezondheid van kunt garanderen, maar het maakt de mogelijkheid een stuk kleiner dat je kat één van deze ziektes onder de leden heeft. Een cattery die een stamboom geeft bij het kitten, zal ook lid zijn van een rasvereniging (wat wel weer duurder schijnt te zijn). Verder blijft een kitten meestal tot zo’n 13 weken in een cattery voor een optimale socialisatie, de twee vaccinaties tegen katten- en niesziekte en in sommige gevallen een vroegcastratie. Mijn advies is om, voordat je aan een raskat begint, jezelf goed in te lezen over wat allemaal belangrijk is om op te letten.
Marktplaats, krant of kennis Gratis klinkt dan heel mooi, maar uiteindelijk ben je dan toch zelf geld kwijt aan twee vaccinaties katten- en niesziekte, chip, ontwormen en ontvlooien en de castratie/sterilisatie. Vaccineer je niet, dan is de kans heel groot dat je alsnog naar de dierenarts moet en veel meer kosten maakt om je kitten te behandelen tegen niesziekte (of verliest aan kattenziekte) of om een vlooienplaag je huis uit te krijgen.
|