Home Overwegingen Huisvesting Aanschaf Zwerfkatten Kattenorganisaties
Dierenarts
Dracht en bevalling
|
|
Zwerfkatten
Helaas zijn er nog altijd mensen die in een opwelling een kat in huis halen, zich dan realiseren dat het toch wel wat kost en de kat weer buiten de deur zetten. Ook zijn er veel katten die ongecastreerd buiten rondlopen, hun hormonen achterna lopen en zo gaan zwerven. De meeste van deze katten zijn helaas niet gecastreerd, wat het probleem van zwerfkatten aanzienlijk vergroot. Een poes krijgt gemiddeld ongeveer twee keer per jaar een nestje (maar vaker kan ook, een poes kan al krols worden terwijl ze nog kittens heeft van een paar weken oud) en deze kittens kunnen zich ook weer voortplanten vanaf dat ze ongeveer 5 maanden oud zijn.
Wat je zelf kunt doen Maar wat kun je doen als je zwerfkatten ziet lopen? In de eerste plaats is het heel belangrijk dat je zeker weet dat het een zwerfkat is. Voor de zekerheid kun je naar de dierenarts gaan om te checken of de kat een chip heeft en zo ja of je de eigenaar kunt achterhalen. Heeft de kat geen chip en ziet hij/zij er verwaarloosd uit? Neem dan contact op met de Dierenbescherming bij jou in de buurt. Ga niet eerst een tijd bijvoeren, want dat maakt het lastiger voor de Dierenbescherming om de kat mee te nemen. In Nederland zijn er strenge regels voor wat betreft katten die meegenomen kunnen worden door de Dierenbescherming. Zo moeten de katten wel echt verwaarloosd zijn. Hiermee wordt wel voorkomen dat de poezelige lieveling van buur A. wordt weggenomen door buur B. die ruzie heeft met buur A. Daarnaast kan het heel goed zijn dat de kat gewoon een huisje heeft en dus heel erg gemist wordt door de goede bedoelingen van de vinder. Het kan helaas ook voorkomen dat de Dierenbescherming niet helpt om de zwerfkat op te halen. Er zijn door het hele land legio stichtingen te vinden die zwerfkatten opvangen en deze zo mogelijk klaarstomen voor hun nieuwe thuis. Wel is het zo dat elke gemeente in principe zorgplicht heeft voor zwerfdieren en dit over het algemeen uitbesteedt aan een asiel. Ik weet dat in elk geval in het asiel waar wij gastgezin voor zijn, katten alleen ingeslapen worden als daar zwaarwegende gezondheidsredenen voor zijn, waardoor de kat geen katwaardig bestaan meer heeft. In de meeste gevallen zal een asiel gewoon aangeven dat ze volzitten in plaats van dat ze jou de kat laten brengen om hem/haar vervolgens in te laten slapen.
Schuwe zwerfkatten Deze vangacties kosten geld en de afdelingen van de Dierenbescherming hebben hier niet altijd voldoende geld voor. Om dit te kunnen financieren zijn ze voor een groot deel afhankelijk van de samenwerking met gemeentes. Wederom kun je in de eerste plaats kijken of er een stichting is die je kan/wil helpen. Soms zijn er stichtingen die als hoofddoel het terugdringen van zwerfkattenpopulaties hebben. Het kan ook zijn dat er geen stichting is die mee kan/wil werken. Dan kun je in de eerste plaats een klacht indienen bij de gemeente dat je overlast hebt van de zwerfkatten. Wees daarbij duidelijk dat je al contact hebt opgenomen met de Dierenbescherming, anders word je weer naar hen door verwezen. Als dit niet helpt, kun je handtekeningen verzamelen van buurtbewoners en deze inleveren bij de gemeente. Zorg er dan wel voor dat je weet hoeveel handtekeningen er nodig zijn om de gemeente actie te laten ondernemen. In het uiterste geval kun je zelf een vangactie opzetten. Voordat je begint met vangen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Om te beginnen, is het vangen van katten met vangkooien gebonden aan regels om te voorkomen dat mensen met minder goede bedoelingen katten met vangkooien proberen te vangen. Daarom is alleen de Dierenbescherming bevoegd om met vangkooien te werken. Het is dan ook heel belangrijk dat je met de Dierenbescherming regelt dat jij met een vangkooi zwerfkatten mag vangen. Het is fantastisch als je zelf zo'n vangactie op kunt zetten, maar realiseer je wel dat het een kwestie kan zijn van het hebben van een hele lange adem. Meestal moet je jaren dagelijks de populatie bij blijven voeren en het risico is groot dat er toch elke keer weer nieuwe zwerfkatten bij komen. Ook is het verstandig om al duidelijk te hebben tot wanneer je zwangere poezen wilt laten aborteren, wat je doet met zieke katten die extra zorg nodig hebben en met kittens die geboren worden. Zoiets kost veel geld en tijd. Daarnaast is communicatie met andere buurtbewoners heel belangrijk. Deze moeten, elke keer voordat je een vangpoging onderneemt, op de hoogte gesteld worden daarvan. Op deze manier kunnen de buurtbewoners hun eigen katten binnenhouden of ze een herkenbaar adreskokertje/halsband om doen, zodat je niet per ongeluk één van hun katten vangt.
|