Home
Overwegingen
Huisvesting
Binnenkomst
Voeding
Hygiëne
Ontwikkeling
Ziektes
Adoptieprocedure
Links

Hygiëne

Als je opvangt, is een goede hygiëne enorm belangrijk om zowel de infectiedruk voor de aanwezige groep katten zo laag als mogelijk te houden als om zelf niet besmet te raken met naar mensen overdraagbare ziektes (zoönes). Voor je eigen hygiëne volstaat het om je handen goed te wassen (het gaat dan niet zozeer om de soort zeep die je gebruikt, maar vooral om de schoonmaakbeweging en het afspoelen. Mocht je het wel effectief willen doen met de zeep, dan heb je zeep met minimaal 60% alcohol nodig en dien je deze er minimaal 30 seconden op te laten zitten, voor je het er af wast), nadat je met een kattenbak in aanraking bent geweest of opvangkatten veelvuldig hebt geaaid (natuurlijk niet na elk aaitje, maar na een aaisessie) en voor je handen met je eten in aanraking komen. Als je handen met voer (brokjes of rauw vlees maakt niet uit) in aanraking zijn geweest, was dan ook je handen, omdat deze bacteriën of parasieten kunnen bevatten. Kortom: eigenlijk gewoon je gezond verstand gebruiken.

Om ziektekiemen te verdelgen op harde oppervlakten, zachte oppervlakten, kattenbak, voer- en waterbakjes, wasgoed en kleine gebruiksvoorwerpen als een schaartje of thermometer zijn verschillende aanpakken nodig.

Harde oppervlakten ontsmetten
Vloeren, tafels of benches worden intensief gebruikt door opvangkatten. Om vloeren en/of benches te ontsmetten, haal je eerst alle stof en haren weg door te stofzuigen. Vervolgens haal je andere vlekken en dergelijke weg door met een sopje het schoon te maken. Belangrijke opmerking hierbij is namelijk dat veel ontsmettingsmiddelen slecht werken op organisch materiaal (als stof, bloed, ontlasting, haren, etc.) en dat het dus van belang is om eerst te stofzuigen en met een sopje dit weg te halen. Met goed schrobben en een mild sopje kun je potentieel zo'n 90% van de ziektekiemen verwijderen. De overige 10% wordt tot slot geëlimineerd met een ontsmettingsmiddel, als F10, Halamid, etc, afhankelijk ook van de ziektekiemen.

In Amerika is de term "spot cleaning" ontstaan, wat inhoudt dat er alleen schoongemaakt wordt wat er daadwerkelijk vies is. Het idee hierachter is dat schoonmaken stress oplevert voor katten en dat door de stress de weerstand omlaag gaat wat katten vatbaarder maakt voor ziektes. Daarnaast is geur voor katten heel belangrijk en is het dus stressvol als de geurtjes die in hun handdoeken en mandjes zaten, elke dag weer weggehaald worden. In huis speelt dit waarschijnlijk veel minder, omdat katten aan krabpalen en allerhande artikelen hun geurtjes af kunnen geven. Voor jezelf zul je dus de afweging moeten maken welk schoonmaakregime je het beste lijkt.

Tabel ontsmettingsmiddelen met productnamen en werkzaamheid
Werkzame stof Productnaam Effectiviteit virussen Effectiviteit bacteriën Effeciviteit schimmels Effectiviteit i.c.m. organisch mat. Effectiviteit i.c.m. zeep
Potassium (kalium) monoperoxysulfaat Virkon, Trifectant + + +/- + +
Quarternaire ammoniumverbindingen F10, middelen met
in de naam
"Parvo" of "sol", Praktisan
- kattenziekte
-/+ Calici
+/- Corona
+/- FeLV
+/- FIV
- bacteriesporen
+/- bacteriën
+/- schimmels +/- -
Chloorverbindingen Vrij verkrijgbaar
in supermarkten
+ + + - -
Natrium-p-tolueensulfonchloramide Halamid + + - ? ?
Versneld waterstofperoxide AccelTB + + Geclaimd, nog
niet bevestigd.
+ +

Ontsmetten met een stoomreiniger
Hitte doodt ook veel ziektekiemen en kan dus handig zijn om in te zetten. Het enorme voordeel is dat, natuurlijk als het water afgekoeld is, het volkomen veilig voor dieren is.

Bij tafels sla je het stofzuigen over, maar maak je ook met een sopje en een ontsmettingsmiddel schoon.

Zachte oppervlakten
Zachte oppervlakten die niet in de was kunnen, zoals een krabpaal of stoffen meubilair, kun je schoonmaken door te stofzuigen en een ontsmettingsmiddel als F10 te gebruiken. Helaas is bij ernstige ziekte eigenlijk het enige afdoende om krabpalen of stoffen meubilair te vervangen.

Kattenbak
Zoals hierboven staat aangegeven, ontsmet bleek heel goed en het heeft als bijkomend voordeel voor in de kattenbak dat het uitnodigend is om op te plassen. Zorg er echter dus wel voor dat je eerst uitspoelt met water en eventuele achter gebleven ontlastingresten weg haalt, voor je het bleek aanbrengt. Als je klaar bent met poetsen van de kattenbak, spoel dan het bleek weer heel goed weg om de walmen te laten verdwijnen. Zelf doe ik liever een kleiner laagje kattenbakkorrels in de kattenbak om hem dagelijks helemaal schoon te maken. Ziektekiemen zijn lichter dan de kattenbakvulling en haal je er dus niet uit tijdens het eruit scheppen van de ontlasting wat (her)besmetting in de hand werkt. Als je ontlasting eruit schept, gebruik dan bij voorkeur een toiletpapiertje om het schepje heen: het schepje wordt zo vanzelfsprekend minder vies, ziektekiemen in de buurt van de ontlasting vallen ook niet weer door de gaatjes van het schepje heen.

Voer- en waterbakjes
Voerbakjes waar droge brokjes in hebben gezeten en waterbakjes dien je elke dag schoon te maken met een simpel sopje. Voerbakjes waar blikvoer of rauw voer in heeft gezeten, dien je maximaal een halfuur te laten staan en dan ook schoon te maken met een simpel sopje.

Wasgoed
Handdoeken, mandjes, stoffen speeltjes en poetsdoekjes kun je zo heet als mogelijk (liefst kookwas) regelmatig wassen. Je kunt eventueel ook bleek toevoegen tijdens het wassen, als je niet al teveel aan de kleur van je materialen gehecht bent. Bij voorkeur heb je ook een droger, waarbij je op hoge temperatuur droogt.

Kleine gebruiksvoorwerpen
Alcohol kun je het beste gebruiken om een koortsthermometer of een schaartje te ontsmetten. Aangezien de effectiviteit van alcohol in combinatie met organisch materiaal ook slechter is, dien je eerst met een toiletpapiertje of iets dergelijks het organisch materiaal te verwijderen om daarna de alchohol aan te kunnen brengen. Alcohol werkt goed tegen bacteriëen, virussen (afgezien van virussen als kattenziekte) en schimmels. Virussen als kattenziekte kunnen met gemengd resultaat gedood worden met alchohol, dus gooi liever voorwerpen weg die met een kat met kattenziekte in aanraking zijn gekomen.